Συχνές ερωτήσεις

 
Τι είναι ο Καρκίνος ? ...
   Μια ομάδα περισσοτέρων από 100 είδη ασθενειών που επηρεάζουν συγκεκριμένα όργανα και ιστούς του σώματός μας περιγράφονται με τον γενικό όρο «καρκίνος».
   Ο καρκίνος είναι ασθένεια των κυττάρων.
 
Τι προκαλεί τον Καρκίνο ? ...
   Η γνώση που έχουμε από τις επιστημονικές έρευνες σχετικά με τον καρκίνο δείχνουν ότι είναι μία βιολογική διεργασία την οποία δεν έχουμε κατανοήσει ακόμα πλήρως όμως υπάρχουν κάποια συμπεράσματα από αυτές.
    Κληρονομικά στοιχεία, ορμόνες και στοιχεία του ανοσοποιητικού μας συστήματος μπορούν να παίξουν στην ανάπτυξη του καρκίνου, ωστόσο παράγοντες του περιβάλλοντος μας (ακτινοβολία, βιομηχανικές χημικές ουσίες και ρύποι κ.α.) αλλά και συνήθειες (κάπνισμα κ.α.) η και ο τρόπος ζωής (άσκηση, διατροφή) μπορούν να συμβάλλουν στην δημιουργία του. Η πρόκληση καρκίνου είναι συνδυασμός -κατά πλειοψηφία- περισσοτέρων του ενός παράγοντα χωρίς να αποκλείονται οι περιπτώσεις του ενός και μόνο «ελαττωματικού» γονιδίου.

 
Τι είναι οι Πρωτοπαθείς όγκοι ? ...
   Όταν μια αρχική εστία καρκινικών κυττάρων στο σώμα δημιουργήσει έναν όγκο, τότε έχουμε έναν «πρωτοπαθή όγκο».
    Ο όγκος αυτός όταν ανιχνευτεί μπορεί με τις κατάλληλες εξετάσεις που ο γιατρός υποδεικνύει να προσδιοριστεί και να αντιμετωπιστεί ανάλογα.

 
Τι είναι οι Δείκτες Νεοπλασίας ? ...
   Οι δείκτες νεοπλασίας είναι εξετάσεις οι οποίες χρησιμοποιούνται για την έγκαιρη διάγνωση διαφόρων μορφών καρκίνου και γίνονται κατόπιν υπόδειξης του γιατρού για τον προληπτικό έλεγχο όταν συντρέχουν λόγοι αυξημένου κινδύνου.
 
Τι είναι οι Καρκινικοί δείκτες ? ...
   Oυσίες διαλυτές στο αίμα, οι οποίες παράγονται κατά την ανάπτυξη καρκίνου στο σώμα είτε από τα κύτταρα που τον συνιστούν είτε από τους ιστούς του σώματος, είναι συνήθως γλυκοπρωτεΐνες και ανιχνεύονται με μονοκλωνικά αντισώματα αναγνωρίζονται ως καρκινικοί δείκτες.
    Όταν αναπτύσσετε ένας καρκίνος οι ουσίες που παράγονται από τα καρκινικά κύτταρα η τους ιστούς του σώματος μπορεί να ανιχνευτούν στους ιστούς, στα ούρα η στο αίμα του ασθενούς.
   Στο αρχικό στάδιο η διάγνωση του καρκίνου είναι μια διαδικασία σχεδόν αδύνατη, οι συνήθεις διαδικασίες διάγνωσης δεν μπορούν να τον αναγνωρίσουν αν και σε αυτήν την φάση αποτελείτε ήδη από μερικά εκατομμύρια κύτταρα και έχει όγκο 1 η 2 εκατοστών.

 
Τι είναι οι Μεταστάσεις ? ...
   Κατά την διαδικασία της ασθένειας από καρκίνο κάποια καρκινικά κύτταρα μπορεί να αποσπασθούν από τον αρχικό όγκο και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος η στο λεμφικό σύστημα, με τον τρόπο αυτό μεταφέρονται σε άλλα σημεία του σώματος και δημιουργούνται απομακρυσμένες εστίες στις οποίες εγκαθίστανται και αναπτύσσονται τα καρκινικά κύτταρα δημιουργώντας έναν νέο όγκο.
    Η διαδικασία αυτή ονομάζετε «μετάσταση» και ο νέος όγκος μεταστατικός.

 

Ορμονοθεραπεία

H Ορμονοθεραπεία χρησιμοποιείται για τους ευαίσθητους στις ορμόνες όγκους και αναστέλλει την έκκριση ορμονών και εμποδίζει την δράση τους κάνοντας πιο δύσκολη την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.[...]               

Άσκηση

   Η καθημερινότητα μας είναι βασισμένη στο άγχος, την πίεση της δουλειάς και το στρές των υποχρεώσεων, με την τακτική σωματική άσκηση βοηθούμε την καρδιά να είναι υγιής, ρυθμίζουμε το βάρος μας και μειώνουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου[...]